Inspirerende skoghelg for Ungdom i Agder!

 

Skogselskapet i Agder hadde helgen 11 – 13  november skoghelg for ungdom. Målet var inspirere og engasjere ungdom inn i skogfaglige tema, der fokus på konkurranse også ble vektlagt. Til dette hadde vi fått med oss Ole Harald Løvenskiold Kveseth, som inspirator og læremester. Mangeårig landslagsutøver i motorsag og Timbersport.

Alle skoler på Agder som har studieretning naturbruk på videregående ble invitert. Målet var å få med 10 – 15 ungdom som kunne få faglig veiledning i motorsagtevling, og skogfaglig utfordringer.

 

Arrangementet strak seg fra fredag 11 nov kl 18.00, til søndag kl 13.00, der vi avslutta med middag på KVS Lyngdal.

Så når fredagen kom, og kl. hadde passert 18.00 var 10 ungdommer samlet i skogbruksrommet på KVS-Lyngdal, der Ole Harald deltok med sine kunnskaper om motorsag, og hva som måtte være av utstyr hvis de ville konkurrere med motorsag. Han gikk gjennom regler, og forklarte øvelsene i tevlingene. I tillegg veiledet han de underveis med klargjøring av utstyr. Kvelden gikk, og ble avslutta med skogfaglig prat til slutt i stua i Epledalen.

Lørdags morgen var det avgang til Felleskjøpet i Lyngdal. Utenfor der, hadde vi laga en enkel treningsbane som inngår i motorsagtevling. Øvelsene som inngår, kan også overføres til daglig skogsarbeid med motorsag. Her er det fokus på felling, kvisting og kapping, der presisjon, teknikk og sikkerhet er i fokus. Dagen gikk med på instruksjon, veiledning og trening. AT skog stilte med tømmer, og Felleskjøpet i Lyngdal med arena. KVS Lyngdal stilte med traktor, minibuss og enkelte måltider i løpet av helga. Kl 12.00 denne lørdagen hadde Ole Harald en oppvisning og informasjon til skuelystne på hva motorsagøvelsene er, og intro på øvelser i Timbersport. Etter dette hadde Felleskjøpet lagt til en konkurranse på kjedebytte i butikken, der det handlet om skifte kjede på ei motorsag raskest mulig. Når butikken stengte, og treninga for dagen gikk mot slutten, ble området ryddet og treningsbanen fjernet.

Turen gikk så til Epledalen, der Pizza stod på menyen, før skogfaglige tema skulle undervises om av Ole Harald og Christian Espegren (skogselskapet i Agder). Fokus her var øvelsene som er i skogløypa under NM for videregående skoler. Disse temaene er veldig sentrale i all forvaltning av skog. Muligens enkelte som ble utfordret en sen lørdagskveld på mattestykker, de ikke helt hadde sett verdien av før denne kvelden. Her var Ole Harald dyktig læremester som skapte engasjement og formidlet faget på fantastisk måte. Denne kvelden gikk det opp for en del hvordan volum på ett tre kan måles, og regnes ut. Areal og volum begreper ble vi nok alle litt mer trygge på. Beregninger på stående tremasse, terrenghelling, treslagsfordeling, treantall osv ble grundig debattert denne kvelden. Muligens en del som så noen tall og trestokker når søvnen tok de en sen lørdagskveld Epledalen.  En viktig del av kvelden var også å vise muligheter for videre utdannelse i skogbruk.

Søndags formiddag ble det en lite fagprat rundt frokostbordet, før skogbefaring i Epledalen. Teori fra lørdags kvelden, ble satt ut i live denne søndags morgen. Frøtre i Epledalen ble målt, og deler ble taksert. Tresorter ble vist, og artskunnskap fikk ett lite løft.  Undertegnede var imponert over fagnivå, og utbytta av helga viste resultater raskt. Da gjelder det nok bare holde på den, og søke videre og mer kunnskap. Forvaltningsmessig lover det jo bra, når 10 ungdommer setter av ei ekstra helg for lære mer om skog og skogforvaltning.

Skoghelga ble avslutta med nydelig middag på KVS – Lyngdal, og tilbakemelding forteller om en fin gjeng med ungdom som var fornøyd med økt skogfokus denne helga. Stor takk til alle som bidro, og ekstra takk til Ole Harald Løvenskiold Kveseth, som tok hele turen fra Hedmark, ned mot ett av de sørligst skogsperlene i Norge, Epledalen, for lære og inspirere ungdommen.

Skogselskapet i Agder

Spennende produkter i vår nettbutikk »

Bli medlem i Skogselskapet

Du kan enkelt bli medlem i Skogselskapet

Nyhetsbrev

siste nytt fra Skogselskapet