Skogselskapet Logo
N/A

Skolekonkurransen 59*Topptur skrives inn i historieb√łkene!

59*Topptur 2017 - årets konkurranse for naturbrukselever skrives inn i historiebøkene med terningskast 6.

Den 10.mai kl. 08.30 gikk startskuddet for 59Topptur, det er en skolekonkurranse der elevene fra naturbruksskolene i Buskerud konkurrer om å bli de beste naturbrukerne. I år var vi i tillegg så heldige at elever fra naturbruk på Melsom Vgs (Vestfold) deltok også. Buskerud elevene fikk tøff konkurranse fra nabofylket. Det var veldig trivelig å ha med enda flere på 5 årsjubileet til arrangementet.

Over 100 elever stilte til start i årets utgave. Deretter bar det lagvis ut i en tøff og spennende utgave av natursti. Bakgrunnen for at dagen ble så bra som den ble tross sur og kald sludd var at postmanskapene fra de ulike postene gjorde en så strålende innsats. Det virket som elevene omtrent ikke fikk med seg at det kun var 2 grader og mye nedbør i lufta de smilte gjennom hele løypen.

 

 

Postene i naturstien besto av: Rappellering (DNT Drammen og Omegn), øksekast (Skogselskapet), påseling av hest (Stall Rosthaug), grovsmiing av hestesko (Hovslager Hægstad), traktorpresisjon (Akershus Traktor), minigraverpresisjon og steinlegging (Isachsen), lassbærerpresisjonskjøring (Benterud Skog og Viken Skog), sauekunnskap og melking (Bondelaget og Bonde og Småbrukarlaget), skyting med rifle (NJFF Buskerud og Søndre Åmot Skytterklubb), Sløying av fisk, og presissjonsstabling av stein med minigraver (SOA).

Med andre ord 11 spenstige poster, som bø på praktiske øvelser for elevgruppene. Det tok elevene ca. 4 timer å gjennomføre løypen.

 

 

 

 

 

 

Det må nevnes at det i år ikke bare var elever som konkurrerte, men i forkant hadde vi utfordret kontaktutvalget i Buskerud til å stille et lag. De tok utfordringen på strak arm og stilte med et stort lag. Følgende deltok på det laget, Gunhild Dalaker Tuseth (Landbruksdirektør FMBU), Helge Nordy (Fagsjef FMBU), Rune Flintebård (Bonde og Småbrukarlag), Egil Hoen og Ole Hans Unelsrød (Buskerud Bondelag), Anders Wåla (Viken Skog) og Anders Hals (Skogselskapet).

 

 

 

 

 

 

Etter endt konkurranse dag var det klart for en god bespisning i form av helgrillet lam og premieseremoni.

Beste sammenlagt skole var:

- Kongsberg Vgs avd Saggrenda

 

 

 

 

Beste lag av totalt 15:

   1. Rosthaug vgs avd Buskerud

   2. Kongsberg vgs avd Saggrenda

   3. Kongsberg vgs avd Saggrenda

 

 

 

 

 

I tillegg ble de delt ut et naturbruksstipend på 10.000,- til den beste naturbrukselevene på

hver sin naturbruksskole i Buskerud:

Kongsberg vgs avd Saggrenda:

Sander Alfred Huslende

Rosthaug vgs avd Buskerud:

Magnus Kristoffersen

Ål vgs avd Lien:

Martin Brøym Jondalen

 

 

 

Utover kveldstimene kunne elevene finne nye venner på tvers av naturbruksskolene og mange ble sittende rundt bålet til langt utpå kvelden.De mange trøtte ansiktene, for noen kort og regnfull natt, i telt fikk en tøff start  på dagen etter med et tur opp de 1076 trappetrinnene i Vikersund og deres stolthet, nemlig skiflyvningsbakken.

Deretter bar det hjemover for samtlige, riktignok blide, slitne og  svært fornøyde!

 

Et strålende arrangement takket at naturbruk har så mange venner, så en stor naturbrukstakk til: Fylkesmannen i Buskerud, Buskerud fylkeskommune, Rosthaug Vgs avd Buskerud, Buskerud Bondelag, Buskerud Småbrukarlag, Viken Skog, SOA, Turistforeningen, Husqvarna, Felleskjøpet, Tine, Nortura, Stall Rosthaug, Isachsen AS, NJFF Buskerud, Chevalier, Norskog, Velg Skog, Søndre Åmot Skytterklubb, Åmot og omegn fisk.

 

Ønsker du å lese og se mer:

Modum TV, Bygdeposten.no, Skog.no. Bondelaget.no eller høre på Nrk P1 - Naturens Verden (21.5.17 - kl 08.03)

 

 

Med vennlig hilsen

 

Karl Henrik S. Berke

Prosjektleder 59* Topptur - Velg Naturbruk

Skogselskapet