Tyngdekraften virker på rotvelta og når resten av treet er fjernet og telen slipper taket, kan rotvelta fort klappe ned på bakken igjen, forklarer Alexander Read.
Foto Ida Ask Scanout
Hold avstand til rotveltene
I vinter har mange trær blåst ned. Mye av tømmeret er nå skåret løs og kjørt vekk, men i mange tilfeller stå rotvelta igjen. Disse kan velte og derfor oppfordrer vi alle som ferdes i slike områder til å ikke leke, klatre eller sitte for nærme disse. I verste fall kan liv gå tapt.
Tekst: May-Sylvi Skinnerlien og Mikael Fønhus
Rotvelter oppstår når sterk vind blåser hele trær overende. De grøvste røttene følger med opp av skogbunnen og blir liggende på høykant som en halvmåne. Vanligst er det at trær med såkalt flatrot, som f.eks. gran, vindfelles, men også furu, bjørk og andre treslag kan vindfelles og danne rotvelter.
Informasjonsfilm
Sammen med Skogkurs, Skogbrand og Skogens verdiskapningsfond, har vi i Skogselskapet denne våren satt et ekstra støt på å gjøre allmennheten obs på rotveltene som nå ligger opp i dagen.
Med oss på laget har vi Alexander Read fra “Mina og meg”, en serie på TV 2. Sammen har vi laget en film som skal gå i sosiale medier og andre kanaler i vår.
Dette er ekstra viktig i år fordi ca. 5 millioner trær har blåst overende. Skogbrand har estimert med at 1,9 mill. m3 skog har blåst over ende.
Nyt naturen!
Vi ønsker ikke at dette skal skremme folk fra å være ute i naturen og skogen. Gå ut på tur som før, men vær forsiktig i områder med rotvelter. Rotvelter som har frosset fast på bakken kan klappe sammen når de tiner på våren.
Ikke stå, sitt eller lek tett inntil disse.
Hogst og opparbeiding av vindfelte trær er et svært farlig arbeide, som bare må utføres av personer som har erfaring og kunnskap med slikt arbeide.
Ikke alle syns rotveltene er et problem. Mange vedlevende mosearter og pionerarter trives godt ved rotvelter.
VÆR OBS: Dette teamet ønsker å formidle farene ved rotvelter som kan falle tilbake på bakken. Fv. May-Sylvi Skinnerlien fra Skogselskapet, Alexander Read fra Mina og meg, Kjetil Røste, John Are Lindstad og Mikael Fønhus – de tre siste fra Skogkurs. Foto Ida Ask Scanout
Hedalen i Sør-Aurdal ble hardt rammet av de kraftige stormene rundt 19. november 2021. Det jobbes på spreng med å ta ut tømmeret fortsatt.
Foto: May-Sylvi Skinnerlien/Skogselskapet.