Søndag 3. desember

Asymmetrisk, dryssende og ekte juleglede

For mange av oss er det å ha et juletre i stua i julehøytiden noe helt spesielt, med pynt og lys, det gir stua en helt egen stemning. Juletreet er vel selveste «it-faktoren» i julestua? 

Foto: Ellen Marie Gjeilo

Men, er det egentlig det perfekte, symmetriske juletreet som sørger for den stemningen, eller er det faktisk det lille slitet i forkant? Enten om man er så heldig at man, med tillatelse av grunneier, kan hogge seg et juletre i skogen, eller kjøper det av en juletreselger i den mørke desemberkulda.. Kanskje litt av det «stresset» nettopp gir oss en følelse av tradisjon, og blant juleforberedelsene som er med på å få skuldrene våre til å senke seg? Når juletreet er ordnet, ja da kan jula bare komme?    

 

Tenk deg de morsomme familiære uenighetene om at årets tre var mye finere enn det i fjor, «husker dere det treet i fjor, det var jo helt skeivt» eller «det treet passet jo perfekt inn i hjørnet, det hadde ikke grener på baksiden uansett». Når det fine, naturlige og kanskje ikke helt perfekte treet finner veien inn i stua, skaper det en egen stemning. Toppet med julepynt av alle slag, kjøpt, arvet og ikke minst laget av barn, ja da er juletreets magi fullkommen.  

 

Hva ønsker vi som voksne å formidle til neste generasjon om juletradisjoner? Vi forsøker å lære de unge om at ingen er perfekte, og at det heller ikke trenger å være et mål – også når det gjelder juletreet. Hva med å la det uperfekte, faktisk bli det perfekte! Det er strengt tatt treet med sjel og sjarm som gir glede og latter.   

 

 

Når juletreet har fått stå noen dager i den varme stua, så vil det drysse litt nåler i ny og nå. Og det er et godt bevis på at naturen går sin gang, og på egen hånd forsøker å rydde opp. Hvorfor ikke la det også bli en dal av. Hva med å la det bli en naturlig del av jula?

Bli med på quiz!

Alle som svarer innen onsdag 6. desember kl. 12.00 er med i trekningen av en flott kniv levert av Brusletto til en verdi av kr. 699,-. 

Vinneren blir kontaktet på e-post samt annonsert på vår Facebook-side. Lykke til!

Spørsmål 1: 

Et ekte juletre med en høyde på ca. 150-200 cm, hvor gammelt tror du det omtrent var da det hogd? 

 

Svaralternativer:

A: 1-3 år 

B: 6-10 år 

C: 10-15 år

Spørsmål 2: 

Hvor mange år må du gjenbruke et juletre laget av plast før det er mer bærekraftig enn å ha et nyhogd tre i stua til jul?

 

Svaralternativer: 

A: ca. 5 år 

B: ca. 21 år 

C: ca. 40 år

 

Spørsmål 3: 

Må du føle på klimastress ved å velge å ha et ekte juletre i stua? 

 

Svaralternativer: 

  1. A: Nei, all forskning viser at det er langt mer bærekraftig enn en kopi av plast. 
  2. B: Nei, ingen grunn til det. Treet har faktisk bundet karbondioksid mens det har frigjort oksygen i vekstperioden.  
  3. C: Nei, juletreet er muligens blant de tingene med minst klimaavtrykk i hele julehøyden.

Spørsmål 4: 

Når juletreet har gjort sitt og det skal tas ut av julestua er det noen som faktisk senker det ned i et tjern, vet du hvorfor de gjør det? 

Svaralternativer: 

A: Fordi det kan være fint å se på, en slags kunst under vann.  

B: Fordi treet råtner fortere i vannet 

C: Fordi de legger til rette for gode habitater for fisk og andre dyr.  

Spørsmål 5: 

Finnes det ekte juletrær som ikke drysser nålene? 

Svaralternativer: 

A: Edelgran slipper ikke nålene 

B: Fjelledelgran slipper ikke nålene 

C: Alle levende grantrær drysser, men eksempelvis edelgran (Abies nordmanniana) har en bedre evne til å holde på nålene i varmen enn norsk gran (Picea Abies).  

 

All data slettes 31. desember 2023, med unntak av de som ønsker å bli medlem av Skogselskapet.