Søndag 8. desember

Om juletreets posisjon

Folk gjør mye rart. Blant annet trekker vi trær inn i stua ved juletider, henger på pynt og går rundt dem i sirkler mens vi synger julesanger. Kanskje til glede for de insektene som har blitt med treet inn.

For oss som vokste opp på 60-tallet er julemarsipan i september og ferdig pyntede juletrær i oktober en vederstyggelighet. Jula startet tidligst på lille julaften den gangen. Nå for tiden starter juletrehogsten i oktober for å sørge for pynt til hoteller og restauranter i julebordsesongen.

Jul på handelsstandens betingelser er ikke noe nytt, men vi bør vel være tilbakeholdne med ekstravagant julefeiring på kreditt. Men et ekte juletre bør vi kunne unne oss for tradisjonens skyld. Enten vi velger oss et hyperperfekt juletre av SoMe-klasse eller vi finner den stille, rolige og enkle julestemningen i en bustete liten granbusk?

Et tre som er båret ut av skogen på nysnø etter en kopp varmende kakao? Ta deg tid til å oppsøke en juletreprodusent som tilbyr selvhogst av juletre, dem finnes det mange av rundt omkring, og la julestemningen krype inn i bevisstheten.

Men så var det disse insektene som blir med treet inn. Edderkopper og midd, bladlus, møll og larver i stort antall vekkes til live når temperaturen stiger og insektene begynner å utforske sine nye og ukjente omgivelser. De som kan fly havner gjerne i en vinduskarm, de øvrige blir i treet eller treets nærmeste omgivelser. Ta vel imot dine nye gjester, de er ufarlige og et tegn på at juletreet ditt har vokst i friske omgivelser!

Bli med på quiz!

Alle som svarer innen onsdag 13. desember kl. 12.00 er med i trekningen av en flott kniv levert av Brusletto til en verdi av kr. 699,-. 

Vinneren blir kontaktet på e-post samt annonsert på vår Facebook-side. Lykke til!

Spørsmål 1: 

Hva gjør en bladlus på et grantre som har nåler? 

 

Svaralternativer:

A: Bladlusene spiser bark
B: Bladlusene suger på nåler og skudd
C: Bladlusene blir spist av edderkopper

Spørsmål 2: 

Hvordan overlever en edderkopp på et grantre i vinterkulden?

Svaralternativer: 

A: Den er i dvale, men kvikner til når den kommer inn i varmen
B: De bygger rede
C: De fanger og spiser insekter

Spørsmål 3: 

Kan du bedrive selvhogst av juletrær hvor som helst?

Svaralternativer: 

A: Nei, skogen er eid av noen, eieren kaller vi gjerne for skogeier/grunneier. Vedkommende må gi tillatelse før du kan hogge deg et tre i skogen.
B: Klart det, allemannsretten gjelder vel også for selvhogst av juletrær
C: Nei, uten samtykke fra skogeieren kalles dette å stjele.

Spørsmål 4: 

Ved juleselskapet der man går rundt juletreet og synger, så synges det ofte en kjent og kjær sang som heter: «Så går vi rundt om en enebærbusk», veldig få gjør faktisk det. De fleste svinger seg rundt grantrær eller furutrær. Men hvilken farge er det egentlig på einerbærene som henger på einertreet?

Svaralternativer: 

A: Gule
B: Grønne/blå
C: Rød  

Spørsmål 5: 

 juleevangeliet hører vi om «myrra», vet du hva det er? Det er naturlig harpiks som kan utvinnes fra balsatreet som vokser i Arabia og Afrika. Betegnes som klumpete og kornete, med bitter smak. Hva har man oppigjennom historien benyttet myrra til?

Svaralternativer: 

A: Til å beskytte treverk (tilsvarende olje/beis)
B: Som rusmiddel
C: Medisin, parfyme, røkelse og smakstilsetning

All data slettes 31. desember 2023, med unntak av de som ønsker å bli medlem av Skogselskapet.