Skogministeren i juletre-feltet

Mandag 9. september hadde vi gleden av å ha landbruksminister Geir Pollestad på besøk. I Samarbeid med Rogaland Juletre tok vi han med til Tjøstheim Gård i Strand kommune.

Landbruksministeren og styreleder i Skogselskapet i Rogaland, Kristofer Tveiterå.

Gudrun Margrete Dyrseth røper «hemmelighetene» bak et juletre av høyeste kvalitet for landbruksministeren.

Landbruksminister Pollestad fikk en grundig innføring i juletreproduksjon da han besøkte Tjøstheim Gård.

Tjøstheim Gård er en velkjent juletreprodusent, som også driver tradisjonelt skogbruk. Under besøket fikk statsråden ytterligere økt sin kunnskap om de ulike produksjonene, og hvordan rammevilkårene er.

Rogaland er en «stormakt» innen norsk juletreproduksjon, og Gudrun Margrete Dyrseth fra Rogaland Juletre tok statsråden med fra de mange gjøremålene som må gjøres i et juletrefelt, helt til de store utviklingstrekkene og utfordringene bransjen står overfor.

Juletredyrking krever en innsats gjennom hele året, og det tar typisk 8-12 år med arbeid fra planten settes i bakken til produsentene får inntekter fra investeringen sin.

Bransjen opplever sterk konkurranse både fra import og ikke minst plast. Samtidig er bransjen midt i et generasjonsskifte, og næringen har derfor i satt mye inn på å styrke rekrutteringen, og gjennom det opprettholde lokal verdiskapning.

Pollestad er krystallklar på at satsing på juletre er en viktig del av framtidens landbruk, og hans oppfordring til Ola og Kari er å velge ekte vare – norske juletrær som bidrar til verdiskapning og i tillegg er miljøvennlig.

– «Plasttre» er jo en tilsnikelse, plast er ikke tre. «Plastkreasjon» er vel en bedre beskrivelse, sa Pollestad som var klar på at det, som alltid, blir lokalprodusert juletre i stua når jula stunder til.

Statsråden fikk også en gjennomgang av tilstanden i skogbruket i Rogaland. Fylkesskogmester Stein Bomo understreket at utviklingen i skogbruket i fylket de siste 20 årene er bekymringsfull. Statistikk viser at skogsarealet, i et fylke med de beste forutsetningene i forhold til bonitet i hele landet, krymper. Årsaken er at det hogges betydelig mer enn det plantes, og en vesentlig grunn til dette er at kompetansen både blant skogeiere, og ikke minst i den kommunale forvaltningen er blitt svekket gjennom årene.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Rogaland