Naturbruk på sitt beste

59°Topptur samlet kunnskapsrike elever og Naturbruksstipendet løftet framtidas talenter

I strålende vårsol og med imponerende innsats fra 170 engasjerte elever, ble årets utgave av 59°Topptur en uforglemmelig dag for både deltakere og arrangører. Seks naturbruksskoler fra Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus møttes på Tomb videregående skole for å konkurrere om den gjeve tittelen «Norges beste naturbruksskole».

Seierspallen

Etter en dag fylt med utfordringer, læring, samarbeid og godt humør, var det Buskerud videregående skole som stakk av med seieren – gratulerer!

Variert konkurranse med praktisk og teoretisk innhold
Dagen bød på en rekke spennende og varierte poster som testet deltakernes kunnskaper, ferdigheter og samarbeidsevner. Elevene konkurrerte i både praktiske oppgaver og teoretiske spørsmål. Totalt 12 fysiske poster og 10 teorispørsmål skulle gjennomføres i løpet av dagen.

Blant oppgavene deltakerne fikk bryne seg på, var:

  • Presisjonskjøring med traktor, hvor målet var å transportere en vannbøtte uten søl.
  • Presisjonskjøring med lastbærer, der kubber skulle stables nøyaktig.
  • Øksekast, en klassisk test av styrke og treffsikkerhet.
  • Stykningsdeler og storferaser, der deltakerne skulle navngi ulike stykningsdeler og identifisere norske storferaser.
  • Skogfaglige oppgaver, som måling av volum på stokk, treslag og trehøyde.
  • Historisk redskap kunnskap, med navnsetting av gamle landbruksredskaper.
  • Hestefag, inkludert påseling og tømmerkjøring.
  • Damkryssing med kano, hvor elevene måtte dra seg over en dam via line.
  • Bioenergi, der pellets skulle transporteres kun ved hjelp av egen kropp.
  • Kunnskap om korn, inkludert arter som erter og oljevekster.
  • Kart og kompass, hvor orienteringsevner ble satt på prøve.
  • Ostesmaking: Hvor elevene skulle smake, vurdere og identifisere ulike typer ost – en øvelse i sansing og kunnskap.

Bildegalleri: Klikk på bildene for stor versjon

Et samarbeid mellom skole, næring og frivillighet
59°Topptur er mer enn bare en konkurranse – det er en møteplass og et faglig høydepunkt for naturbrukselevene. Arrangementet lar elevene få bruke kunnskapen de har tilegnet seg gjennom skoleåret i praksis, samtidig som de bygger nettverk på tvers av skoler og regioner.

Naturbruksstipendet: En hyllest til framtidas bærekraftige fagfolk
Under årets 59°Topptur ble det ikke bare konkurrert om heder og ære. Det ble også delt ut et helt spesielt stipend. Naturbruksstipendet løfter fram elever som har utmerket seg både faglig og personlig. Stipendet ble delt ut av Ida Marie Strekerud fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

– Tusen takk til dere alle som har valgt naturbruk, åpnet Strekerud. – Dere er ute i naturen og lærer hvordan man faktisk bruker ressursene våre på en bærekraftig måte. Det er ikke bare viktig – det er helt avgjørende. Statsforvalteren jobber med miljø, landbruk, klima, naturvern – og derfor heier vi enormt på dere som tar naturbruk. Vi trenger folk som skjønner naturen, respekterer den – og som vet hvordan vi kan bruke den smart uten å bruke den opp.

«Vi er stolte av å kunne løfte fram noen av de mange dyktige og engasjerte elevene som finnes i naturbruksmiljøet.»

Ida Marie Strekerud fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Naturbruksstipendet deles ut ved hver av de syv deltakende skolene og går til elever som har utmerket seg faglig, vist gode holdninger og bidratt positivt i skolemiljøet.

Fra venstre: Emil Elias Høye Hammerlin (Natur vgs), Hans Kristian Wiger (Buskerud vgs), Filip Sandtorp (Kalnes vgs), Amund Halland Simensen (Saggrenda) og June Hermandsen Veiberg (Kjelle vgs).

Målet med stipendordningen er å inspirere flere til å velge naturbruk, og å legge til rette for videre engasjement innen landbruket, skogbruket og andre grønne næringer – enten gjennom arbeid eller videre utdanning.

– Vi er stolte av å kunne løfte fram noen av de mange dyktige og engasjerte elevene som finnes i naturbruksmiljøet, sa Strekerud før hun delte ut stipendene.

Naturbruksstipendet handler ikke bare om økonomisk støtte – det er også en anerkjennelse av verdien elevene bringer til fagfeltet og samfunnet. Det sender et klart signal om at kunnskap om naturen, evnen til å ta vare på den, og forståelsen for bærekraftig ressursbruk, er noe av det viktigste vi har å satse på.

For skolene, utdanningsmiljøene og samarbeidspartnerne er stipendet en investering i framtida og en takk til de som allerede er på vei til å gjøre en forskjell.

Bak arrangementet står en rekke engasjerte samarbeidspartnere, som har bidratt med ressurser, faglig innhold og praktisk støtte. En stor takk rettes til:
Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Viken Skog, Glommen Mjøsen Skog, ETA, Østfold Bondelag, Felleskjøpet, Østfoldkorn, Råde JFF, DNT Vannsjø, 4H Østfold, Eigil Tangen og Tomb VGS.

Prosjektet er finansiert av Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Landbruksrådet Øst samt Norsk Bonde og- Småbrukarlag.

Med både faglig kvalitet, naturglede og solid innsats på alle fronter, viste 59°Topptur 2025 at framtiden for norsk landbruk og naturforvaltning er i trygge hender.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Buskerud og Telemark