Året som gikk – 2020 i Oslo og Akershus

2020 har vært et spesielt år, men Skogselskapet i Oslo og Akershus har likevel fått gjennomført mye godt arbeid for skogsaken. På tampen av året passer det med en kort oppsummering av noe det viktigste vi har gjort.

Skoleskogdager

I 2020 har vi arrangert 51 skoleskogdager for til sammen nesten 2000 barn og 140 voksne. Vi setter stor pris på etterspørselen fra skolene og at mange melder seg på år etter år.

Koronaen har i mindre grad preget vårt tilbud til skolene. Det var selvsagt ikke mulig med skoleskogdager da skolene var stengt i vår, og våre tradisjonelle store arrangement for alle skolene i Nannestad og i Aurskog-Høland måtte avlyses. Bortsett fra dette har de fleste skogdagene gått som planlagt.

I mange tilfeller har lærerne sagt at de akkurat i år har satt ekstra stor pris på en god anledning til å ta med elevene ut.

Da skolene stengte i mars utviklet vi et eget undervisningsopplegg for «hjemmeskole-skogdager», i samarbeid med de andre skogselskapene i Viken. Responsen vi fikk var over all forventning! Opplegget ble sendt til nesten 400 lærere, men nådde trolig ut til mange flere etter intern distribusjon på skolene.

Gjennom våre skoleskogdager gir vi barna gode naturopplevelser og lærer dem om skogens rolle i en bærekraftig utvikling. I tillegg utdanner vi dem til å bli “skogens brannvoktere”. Dette er et samarbeidsprosjekt der skog- og beredskapsaktører jobber for å forebygge skogbrann. Vi har også et samarbeid med Skoglekene, og har flere skoleskogdager for skoler som deltar i denne konkurransen.


Skogbruk og bioenergi

I 2020 har vi arrangert skogkvelder med ulike tema innenfor praktisk skogbruk for til sammen 100 skogeiere og andre skogbrukere. I tillegg har vi veiledet 25 skogeiere i gamle Akershus, med befaring deres skog.

Vår erfaring og kunnskap om bioenergi er fortsatt etterspurt, og vi holder mange innføringskurs og foredrag om etablering av gårdsanlegg og varmesalgsanlegg. I 2020 har vi hatt 6 kurs spredd over hele Østlandet, med til sammen 177 deltakere, og i tillegg holdt foredrag på et webinar med 150 påmeldte. Kursene arrangeres i samarbeid med Innovasjon Norge, Nemitek, lokale bondelag og kommuner.

I tillegg til kursene har vi veiledet 62 enkelteiere i prosessen med å etablere og fullføre anlegg på egen gård samt salgsanlegg, og hatt prosjekter med bioenergi for 5 kommuner.


Vårplantingen 2020 – konsekvenser av korona

Fylkesmannen i Viken oppfordret i mars skogselskapene i fylket til å omdisponere deler av tildelte rentemidler. Dette skulle brukes til tiltak som ville kunne bidra til at skogplantingen våren 2020 skulle bli gjennomført på en god måte, og i et tilstrekkelig omfang, på tross av restriksjoner i forbindelse korona-epidemien.

Skogselskapene bidro til kartlegging av situasjonen lokalt og regionalt i Viken, vi rekrutterte og formidlet arbeidskraft, vi hadde tilbud til skogeiere om skogfaglig veiledning, og utviklet i tillegg et eget prosjekt hvor målet var å holde kurs i planting/skogskjøtsel for skogeiere som ønsker å gjøre dette selv.

Det viste seg at de fleste skogeiere og andelslag i Viken fikk gjennomført vårplantingen mer eller mindre som planlagt. Tilbudet om rådgiving av enkeltskogeiere ble til dels godt mottatt, og vi var ute på en rekke oppdrag i hovedsak i gamle Østfold og Akershus.

Vi fikk også tilskudd til et prosjekt hvor vi skal undersøke behovet hos skogeiere for mer kunnskap om planting og skogskjøtsel, og utvikle og gjennomføre et opplegg med kurs/veiledning i dette. Prosjektet vil bli gjennomført i 2021.


JOB:U og Velg Skog

Vi har jobbet med rekruttering, kompetanse- og omdømmebygging for skognæringen, blant annet gjennom samarbeid med kompetanse- og rekrutteringsprogrammet Velg Skog.

I 2020 fikk vi til en videreføring av vårt prosjekt JOB:U, hvor vi tilbyr ungdom sommerjobb i skogen. I sommer ansatte vi 6 ungdommer som sommervikarer til arbeid med ungskogpleie for private skogeiere i Nes kommune. De fikk to-dagers kurs i teori og praksis, og hadde veiledning underveis av erfarne skogsarbeidere.

Prosjektet var et samarbeid mellom Skogselskapet i Oslo og Akershus, Nes kommune og Viken fylkeskommune, Viken Skog SA og Opplysningsvesenets fond. Vi vil rette en stor takk til våre to arbeidsledere Øystein Jensen og Bent Gruehaugen, og til Britt Godtlund som opprinnelig dro i gang dette prosjektet i Nes.

Vi har også samarbeidet med våre gode kolleger i skogselskapene i Østfold og Buskerud om JOB:U-prosjekter i deres regioner, samt et prosjekt i Aurskog-Høland og et for Regionkontor Landbruk (Lørenskog, Rælingen, Oslo). På sikt håper vi JOB:U kan bli et bredt tilbud.

I tillegg har vi samarbeidet med Natur videregående i Oslo, og tatt med elevene ut på både planting og ungskogpleie. Så snart skolen åpnet igjen i vår satt elevene ut nesten 13 tusen planter! I løpet høsten satt de ut 10 tusen planter til, og så fikk de trent på ungskogpleie og bruk av ryddesag.


Årsmøte med fagprogram

Overrekkelse av stipendOnsdag 9. september holdt vi vårt årsmøtearrangement i Nittedal på Rotnes Bruk.

De vel 40 fremmøtte fikk høre om Skogselskapets rekrutteringsarbeid og VELG SKOG, om livet som skogstudent fra fornøyd mottaker av stipend fra Yggeseths legat Mathis Stangeby, om utviklingen på vår fantastiske planteskole Skogplanter ØstNorge AS – og ikke minst oppleve et historisk og imponerende gårdsbruk som virkelig utnytter alle former for fornybar energi.


Skogselskapene i Oslo og Viken

I 2020 har vi fortsatt det gode samarbeidet med de andre skogselskapene i Viken – Skogselskapet i Østfold og Skogselskapet i Buskerud og Telemark. Vi deler viktige samarbeidspartnere i blant annet fylkeskommunen og hos fylkesmannen, så her er det både nødvendig og praktisk at vi er koordinert. Det er også positivt og sosialt med flere kolleger.


Vi ser frem til et nytt år – at det går mot lysere tider og forhåpentligvis flere muligheter for at folk kan samles.

Støtt vårt arbeide for skogen – bli medlem!

<- Tilbake

Andre nyheter fra Oslo og Akershus