En dose skog på grønn resept 

Skogen er viktig for både kropp og hode. Den har påvist god effekt på stress, angst og depresjon. For ikke å snakke om den gode bålpraten! Kunnskapen om skogens helsebringende effekter er med inn i Skogselskapets prosjekter.  

Den gode bålpraten er mer enn bare ord. Forskning viser at bål gjør oss roligere og mer påkoblet hverandre. Illustrasjonsfoto: Freepik

Et av Skogselskapets satsningsområder er skog som folkehelse. I jobben vi gjør hver dag, opplever vi helt konkret positive effekten skogen har på oss mennesker. Den helsefremmende effekten av det å ferdes i skog er i dag godt dokumentert, men det er fortsatt en vei å gå for å få kunnskapen ut til folket.  

Prosjekt om skogens betydning for mental helse 
Hvert år arrangerer Skogselskapet skoleskogdager for nærmere 12 000 barn i grunnskolen og faglige samlinger for voksne, over hele landet. I tillegg arrangerer vi en digital og fysisk skogdag for grunnskolene, der hele 38 000 elever deltok i 2024. Vi ser tydelig at behovet for økt kunnskap om skogen generelt i samfunnet er stort. Som en ideell og nøytral brobygger mellom skogbruk, miljøvern og friluftsliv er vår viktigste oppgave å bidra med akkurat dette.  

Mer skog, mindre skjerm! 
Høsten 2023 jobbet vi med forarbeid der vi samlet informasjon og tilbakemeldinger fra deltakere, spesielt lærere, som deltok på våre skogarrangementer. De observerte at skoleelevene samarbeidet bedre i skogen enn i klasserommet, de var mer engasjerte og glade.  

Vi lærer! 
Kunnskap om de helsebringende effektene av å være i skogen har vi i større og større grad innarbeidet i prosjektene våre, samtidig som vi jobber for å heve kompetansen rundt dette i hele organisasjonen vår.  

At skogen er bra for helsa vår, er ikke noe nytt: 
Skogsbad har vært en del av det japanske folkehelseprogrammet siden 1980-tallet, som et tiltak mot stress i hverdagen. Shinrin-yoku betyr «å ta inn skogen gjennom sansene». Skogsbading handler om å senke skuldrene, være til stede, og bare oppleve naturen. Lytt til fuglene og vinden, se på trær og blader, kjenn lukten av jord og mose.  

20 minutter hver dag 
På et foredrag på Skogselskapets landsmøte i mai fortalte psykologiprofessor fra Universitetet i Bergen, Simone Grassine, at bare 120 minutter i skogen i løpet av en uke gjør underverker mot stress, angst og depresjon. Skogen «booster» amygdala, som er spesielt viktig for læring, hukommelse og sosial atferd. 

Visste du at en dose skog … 

Reduserer stress: Å være i skogen kan redusere nivåene av stresshormonet kortisol. 

Forbedrer humøret: Natur og grønne omgivelser stimulerer produksjonen av serotonin, som bidrar til bedre humør. 

Bedre konsentrasjon: Å lufte hodet i skogen hjelper mot rastløshet og forbedrer konsentrasjonen.  

Styrker immunsystemet: Trærne slipper ut fytonsider, som er deres egen beskyttelse mot insekter og andre mikroorganismer. Når vi går i skogen og puster inn dette stoffet, styrker det også immunforsvaret vårt. 

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet