Det ikoniske brannvakttårnet på Linnekleppen begynner å bli preget av tidens tann. Skogselskapet i Østfold, som eier både tårn og grunn, vil erstatte det gamle tårnet med et signalbygg i massivtre.

Det som har vært Nord-Europas siste bemannede brannvakttårn troner øverst på Linnekleppen, grensefjellet mellom Rakkestad, Marker og Aremark. Fra toppen av tårnet kan man på klare dager se både Gaustatoppen, Holmenkollen og store cruiseskip på vei inn Oslofjorden. I sommerhalvåret har tårnet på Linnekleppen vært bemannet i alle år siden 1908. Brannvakten er viktig for skogeierne og kommunene rundt, og etter hvert også for brannovervåking av avsidesliggende gårder og hytter. Ikke minst er det et veldig populært turmål.
Det nåværende brannvakttårnet har vært i bruk siden 1936, og er preget av alderen. Tårnet trenger restaurering, og et lokalt initiativ har tatt til orde for en dugnad. Nye regler for sikring av adkomst og plattform på tårnet krever også sertifisering. Det er et dilemma:
– Betongen er plasstøpt av stedegne masser på 1930-tallet. Sertifiseringsfirmaet sier at tårnet ikke tåler ytterligere belastning og det er veldig usikkert hvor lenge betongen holder. Vi kan ikke bruke masse penger på å restaurere tårnet hvis vi risikerer at det ikke blir sertifisert, sier styreleder Ole Ludvig Gjøby i Skogselskapet Østfold. Skogselskapet ønsker derfor at det gamle tårnet rives, og at det blir bygget et nytt.

Gjøby forteller at det har vært et veldig sterkt ønske om å få et tretårn.
– Det vil bli et signalbygg som passer skogkommunene våre godt, sier han.
Både Marker kommune, Rakkestad Næringsråd og arkitektkontoret Straa har vært involvert i Skogselskapets initiativ, og tidligere i år ble Indre Østfold regionråd presentert for en skisse: Et tårn i massivtre, servicebygg med overbygg for skoleklasser og enkle overnattingshytter på bakkenivå.

Kostnadene er beregnet til 3,5 millioner kroner for både tårn og servicebygg. Tårnet ligger dessuten i et LNF-område, med alt det innebærer av søknader og tillatelser. I en artikkel i Sarpsborg Arbeiderblad har styreleder Gjøby måttet tåle at Skogselskapets prosjekt kalles et luftslott, men lar seg ikke skremme av den grunn.
– Det er mulig det, men det tårnet som står der kan ikke brukes, sa Gjøby til SA. Han vil presentere prosjektet i sin helhet så snart det er ferdig.