I Innlandet står vi overfor et skogbruk i endring. Med klimaendringer som presser på og store variasjoner blant nye skogeierne, er det viktigere enn noensinne å finne bærekraftige løsninger. Jeg vil dele hvordan vi i Skogselskapene i Oppland og Hedmark jobber for å styrke skogeieres kompetanse og aktivitet, til beste for både miljøet og økonomien.
Når jeg ser ut over skoglandskapene i Innlandet, er det tydelig at framtidsskogen må være noe annet enn dagens skog. Klimaendringer gir stadig sterkere påkjenninger, med stormer, tørke og insektangrep som truer spesielt granskogene. Vi har allerede begynt å blande inn flere løvtrær for å gjøre skogene mer robuste. Det gir ikke bare økt motstandskraft, men også et verdifullt råstoff til industrien. Det er et eksempel på hvordan skogbruket må tilpasses lokale og globale utfordringer.
Men det er ikke bare skogens sammensetning som må endres. Vi trenger flere aktive skogeiere med ny og forbedret kunnskap, engasjement og vilje til å investere i skogen sin. I Innlandet skifter mellom 800 og 1200 skogeiendommer eiere hvert år. Mange av de nye eierne har liten erfaring med skogbruk, og økonomien i skogen blir ofte nedprioritert sammenlignet med andre inntektskilder. Dette kan føre til passivitet, noe som svekker skogens potensial for både miljø og samfunn.
Derfor har vi i Skogselskapet tatt initiativ til et prosjekt for å nå ut til de nye skogeierne. Inspirert av en pilot gjennomført i Viken i 2024, vi ønsker å nå fram til nye skogeiere i Innlandet og invitere dem til skogkvelder, kurs og nettverksbygging. Målet er å gi dem kunnskapen de trenger for å forvalte skogen sin på en bærekraftig måte – til fordel for både dem selv og samfunnet.
Prosjektet er bygget opp i flere trinn: fra samarbeid med lokale kommuner til utvikling av temaspesifikke kurs, både i skogen og på nett. Vi legger også vekt på å forankre arbeidet hos skogeierlag og utforske synergier med lignende prosjekter i andre fylker. Gjennom en grundig evaluering ønsker vi å skape en modell som kan videreføres i årene framover.
For fremtidskongen er det er avgjørende at vi lykkes med dette arbeidet. God skogforvaltning er ikke bare viktig for den enkelte eiendom, men også for klimaet, miljøet og framtidige generasjoner. En robust framtidsskog som kan motstå klimaendringene, samtidig som den produserer fornybart råstoff, er en investering vi alle har nytte av. Gjennom økt kunnskap og aktivitet blant skogeierne i Innlandet, håper jeg vi kan legge grunnlaget for nettopp dette. Skogselskapet står klart til å bidra – for skogen, klimaet og samfunnet.
Ola Gram Dæhlen, daglig leder av Skogselskapet i Oppland