Fuglehotell i framtidsskogen

Skog og fuglekvitter hører sammen. Skogen er det viktigste leveområdet for veldig mange av fugleartene våre – over en tredjedel av hekkefuglene våre finnes hovedsakelig der. 

Skogselskapet er en ideell organisasjon, som siden 1898 har vært skogens vokter. Vi ønsker at både barn og voksne skal få oppleve og forstå hvor verdifull skogen er – enten interessen er skogbruk, friluftsliv eller naturvern. 

En viktig del av arbeidet vårt er kunnskapsformidling, særlig til barn og unge. I løpet av året har vi arrangementer for rundt 40.000 barn i barneskolealder.  

Gjennom prosjektet «Fuglehotell i framtidsskogen» har vi som mål å la barn over hele landet lage «hotellrom» til småfugler. Fuglehotellene kan henges opp i hagen eller nærskogen.  

I tillegg til å tilby et hjem til en fuglefamilie, er målet at dere kan følge med på fuglelivet der de bor, og lære mer om hvilke arter som hører til i deres nærområde. 

Fuglehotellet fra Skogselskapet er tilpasset fugler som trives i fuglekasser i hager eller nærskog. 

Dette er gjestene som mest sannsynlig vil sjekke inn på fuglehotellet ditt: 

  • Blåmeis 
    Blåmeis er en av våre minste meiser, og er lett å kjenne igjen: Den har lyseblått på hodet, vingene og stjerten, hvite kinn og en blåsvart stripe gjennom øyet. Undersiden er gul. Bestanden varierer fra år til år, mest på grunn av harde vinterforhold. Blåmeisene lever nær sultegrensen på vinteren, og kuldeperioder og matmangel tar en stor del av bestanden. (Kilde: Snl.no) 
  • Kjøttmeis 
    Kjøttmeis er den største og den mest utbredte meisearten. Den har gult bryst og svart midtstripe. Hodet er svart med hvite kinn, ryggen grønnaktig, og vingene blågrå med et smalt hvitt bånd. Kjøttmeis hekker gjerne i fuglekasser, har gjerne to kull, og legger 6-13 hvite egg med røde prikker. Kjøttmeis er intelligente og sosiale fugler som lever i flokk og lærer av hverandre. (Kilde: Snl.no) 
  • Svarthvit fluesnapper 
    Svarthvit fluesnapper er litt mindre enn kjøttmeisen. Hannen har vanligvis tydelige svarte og hvite tegninger, mens hunnen har gråbrun overside og hvit underside. Fargene på fjærdrakten til hannen kan variere fra brunt til helt svart. De mørkeste er vanligvis de eldste, med lengst hekkeerfaring. Svarthvit fluesnapper spiser insekter, derav navnet. (Kilde: Snl.no) 

Når du henger opp fuglehotellet: 

  • Du kan henge fuglehotellet på en vegg eller i et tre. Hvis du henger det i et tre, kan du bruke ståltråd eller solid hyssing. Ikke bruk spiker – da blir treet skadet. 
  • Som fuglehotellsjef må du passe på at gjestene dine har det bra: 
    – Det er lov å titte inn i fuglehotellet mens fuglene bor der, men vær rask, og la gjestene være mest mulig i fred. 
    – Etter at gjestene har flyttet ut, må fuglehotellet rengjøres før det kommer nye gjester. Januar er en fin måned. Du trenger ikke å gjøre det koselig inni reiret, fuglene liker å møblere helt selv med materialer de finner i naturen. 

Hvordan blir framtidsskogen? 

Vi vet at framtidsskogen kommer til å være annerledes enn i dag. Klimaendringer og naturtap er et globalt problem. Kunnskap og erfaringsdeling er viktig for å finne de gode løsningene sammen. Skogen er helt sentral i dette spørsmålet. Så pleier vi å si at det du er glad i, det tar du vare på. Gjennom prosjekter som fuglehotell, ønsker vi å skape nysgjerrighet, skaperglede, og spre interesse for skogens betydning på mange områder. 

Takk til Olav Thon Stiftelsen for støtte til prosjektet

Ønsker du å lære mer om fugler, se nettsiden til BirdLife.