Skogløft og ungdomsløft hånd i hånd

– Skauen er en forutsetning for det norske velferdssamfunnet, sa arbeidsminister Tonje Brenna da hun åpnet konferansen Skogløftet 2030.

–Jeg vil veldig gjerne invitere skogeierne med på å bidra til å få flere unge inn i næringen. Jeg vet at dere trenger flere fagfolk, og her ligger det mye gull hvis vi samarbeider godt framover, sa arbeidsminister Tonje Brenna. Foto: Norges Skogeierforbund

Konferansen Skogløftet 2030, arrangert av Norges Skogeierforbund i slutten av februar, samlet både skogeiere og -næring, politikere, miljøorganisasjoner og fagfolk fra ulikt hold. Både arbeids­ministeren og landbruks- og mat­ministeren løftet fram ungdommen fra scenen.

– Vårt mål er et aktivt og lønnsomt skogbruk og en konkurransedyktig skogindustri som bidrar til bosetting, sysselsetting og næringsutvikling i hele landet, sa Tonje Brenna.

– Verdier de må skapes før de kan deles. Og for å kunne skape alle de verdiene dere er med på å bygge, så trenger vi flere mennesker som bidrar til å fordele dem. Vi trenger rett og slett å inkludere flere i arbeidslivet, sa Brenna, og framhevet særlig dem under 30.

«Dere representerer en næring og bransje som veldig mange unge egentlig ikke vet at de savner å få lov til å prøve seg i. Det å få bruke kroppen sin, gjøre noe fysisk, forstå naturen, og skjønne hvilket stort system hver og en av oss er del av.»

Tonje Brenna

– Vi må gjennomføre tidenes ung­doms­løft. Og det slår meg at skogløftet og ungdomsløftet går litt hånd i hånd. Dere representerer en næring og bransje som veldig mange unge egentlig ikke vet at de savner å få lov til å prøve seg i. Det å få bruke kroppen sin, gjøre noe fysisk, forstå naturen, og skjønne hvilket stort system hver og en av oss er del av. Hvor viktig skauen er, og det å være med og ha en oppriktig følelse av å bidra til å bygge landet? Det tror jeg faktisk er noe av det seksten-, sytten- eller treogtjueåringer savner, når de opplever å stå utenfor og ikke finne mening i tilværelsen, sa Brenna, og inviterte med det skognæringen til å bidra til å få flere unge inn.

Nyslått landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen trakk fram skogens ulike verdier:
– Skogen har så mange verdier, både jakt, friluftsliv, tømmerverdi og så videre. Det er det å finne balanserte løsninger som folk i Norge slutter seg til, som er vinneroppskriften for skogbruket i fram­tida, sa Sandtrøen, med henvisning til samarbeid mellom skogeierforbundet, miljøvernorganisasjoner og andre interessenter.

«Sannheten er at det er stadig færre unge som får vært ute i skauen. Ved å legge opp til samlende løsninger, sam­men med dem som er engasjert i natur, gjør vi noe veldig klokt.»

Nils Kristen Sandtrøen

I likhet med ministerkollega Brenna er Sandtrøen opptatt av ungdommene:
– Blant skogvenner – vi som jobber med det til daglig – vi kan tenke at det er mange i Norge som kan noe om skog. Sannheten er at det er stadig færre unge som får vært ute i skauen. Ved å legge opp til samlende løsninger, sam­men med dem som er engasjert i natur, gjør vi noe veldig klokt. Vi må la flere ungdommer få erfaring med skauen, sa landbruksministeren. Han brukte en tilskuddsordning fra pandemien som eksempel, hvor blant annet ungdommer var med på skog­planting.
– Noen vil sikkert tenke at ungdom­mene ikke er like effektive som arbeids­kraften fra utlandet. Det kan i og for seg være riktig, men når vi ser på Therese Johaug i VM må vi huske at hun faktisk ikke er født med ski på beina. Hun har fått gå på ski gjennom en barndom og oppvekst. Ingen er født med plante­spett i hånda – det er kun gjennom praktisk erfaring vi kan bygge dette. Skal vi ha et produktivt næringsliv i Norge, som verdsetter teknologi og fagkunnskap i stedet for lavtlønte arbeidsplasser, så må vi la ungdommen få praktisk erfaring, sa Sandtrøen.

Under konferansen la også Heidi Hemstad, styreleder i Norges Skog­eier­forbund, fram åtte skogløfter på vegne av 120 000 skogeiere. Løftene er en samlet erklæring om hvordan skogbruket i Norge skal utvikle seg framover (se egen boks).

Skogløftene:

  • Vi skal plante minst ett nytt tre for hvert vi hogger
  • Vi skal drive variert hogst
  • Vi skal skape flere arbeidsplasser i distriktene
  • Vi skal verne mer skog
  • Vi skal beskytte urskogen
  • Vi skal vise åpenhet om miljøarbeidet vårt
  • Vi skal øke tilgangen på kvalitetstømmer
  • Vi skal fortsette å ha en av Europas sunneste skoger

Kilde: Skog.no

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet