Da Europas skogbrukere regjerte i Kollen

Det 48. European Forester’s competition in Nordic Skiing (EFNS) er til ende, og de norske arrangørene kan puste lettet ut etter et år med planlegging, en intens uke med gjennomføring og noen uker med etterarbeider og opprydding.

En snau måned før VM i Skiskyting skulle arrangeres i Holmenkollen, fikk EFNS disponere nasjonalanlegget til sine konkurranser i tilnærmet den samme idretten. Flotte omgivelser som den norske arrangementskomiteen var rimelig stolte av å kunne tilby de 800 deltakerne fra 21 europeiske land.

Med det moderne vinterklimaet vi nok en gang har opplevd, ble løsningen å arrangere konkurransene på kunstig produsert snø. Men snø ble det, om ikke løypene var helt som trikkeskinner. De litt løse løypene gjorde det vanskelig for løperne å holde styringa i utforbakkene, men bare tre havnet på legevakta.

Den faglige delen av arrangementet besto av ekskursjoner til Oslomarka, i sentrum for å se noe av den flotte trearkitekturen Oslo har å by på, og til NMBU for å bli kjent med skogforskningen og utdanningen som skjer innen skogfaget. Det var Oslo kommune som guidet deltakerne gjennom Oslomarka. Her fikk de lære litt om hvordan kommunen tilrettelegger for flerbruk, spesielt rekreasjon samtidig som de tar miljøhensyn.

EFNS arrangeres hvert år. Her samles folk tilknyttet skogbruket i hele Europa for å knytte bånd, utveksle erfaringer og konkurrere vennskapelig. Arrangementet er blitt kjent for å tiltrekke seg folk år etter år. Svært mange av deltakerne stiller opp hvert år og reiser sammen med kolleger og gjerne partner eller ektefelle. Sloveneren Jernej Donik har deltatt i mange år. –Det beste med EFNS er å treffe andre folk som jobber med skog, sier han og fortsetter:

Hvert år blir jeg kjent med masse folk fra hele Europa og så holder vi kontakten etterpå. Det blir nesten som en stor skogfamilie!

Arrangementet har vært avholdt i Norge en gang før. Det var i 1996 på Lillehammer. EFNS Norge er arrangør og består av en gruppe mennesker som jobber på dugnad. Trond Lohre fra arrangementskomiteen i EFNS Norge er veldig glad for innsatsen Oslo kommune har lagt i arrangementet: – Vi hadde åpningsseremonien i rådhuset og ordføreren ønsket alle velkommen. Det var veldig flott, forteller Lohre.

Arrangementet ble avsluttet med bankett og en høytidelig, om noe langdryg, premieutdeling i ærverdige Gamle Logen. En henrykt president for EFNS, Gunnar Olofsson takket for et vellykket arrangement og kalte EFNS 2016 for «The best games ever!».

Neste år avholdes EFNS i Latvia.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet