Tekst: Karl Henrik Skinstad Berke
Ifølge Karl Henrik Hals, som er juletreprodusent, peker årets trender seg mot slanke grantrær. Da både av typen Normansgran, Fjelledelgran og naturligvis den norske «vanlige» grana.
Ca. 60% av juletrærne som blir solgt er edelgraner.
Når Hals ser i glasskula for hva som er populært om 5-10 år, mener han at det fortsatt vil være slanke trær med noenlunde lik fordeling av de ulike grantypene.
Når vi spør han om hvordan hans perfekte juletre ser ut, så svarer han raskt og tydelig: «Det skal være av typen vanlig norsk gran, 2,5 høyt og litt «lubbent». Mon tro om det har vært slik på gården hans i generasjoner allerede?
Juletreets historie spenner seg helt tilbake til slutten av 1500 tallet, det vil si allerede i 1492 kjøpte kjøpte en lokal slags stiftelse grantrær for å smykke deres lokale kirke for hele 2 gulden i Strassburg (Østerrike).
Livskraft og forventning
Det grønne i bartreene skulle formidle livskraft og forventinger til en vår som skulle komme. Selv de gamle romerne pyntet med grønt i form av grankvister, altså ikke treet, innomhus til juletider (hedensk). Det ble gjort i de nordlige delene av Romerriket der granbar var å oppdrive.
Hensikten var å drive ut spøkelser og onde makter, samtidig som det skulle gi håp om en snarlig og god vår. Hvem ønsker vel ikke en snarlig fin vår der alt liv skal spire frem igjen på den mørkeste tiden av året?
Juletreets historie inn i stua startet ikke akkurat som vi kjenner det i dag. På 1500 tallet skulle treet faktisk bli hengt med roten oppunder taket. Det ble pyntet med epler, sukker, små gull-/metallaktige former og fargerikt papir. Det var slettes ikke alle som hadde et slikt tre i stuen sin, det var forbeholdt overklassen og adelsstanden.
Den skikken holdt seg lenge i Strassburgområde. Først når vi nærmer oss 1800 tallet blir bruken mer utbredt, men fortsatt forbeholdt de som var godt bemidlet.
Rundt 1830 begynte man å pynte treet med glassblåste julekuler. Etter at dronning Viktoria giftet seg med sin Albert von Sachsen (adelig fra Tyskland) i 1840 så skulle det også feires jul med juletre i London. Fra den tiden har bruken av juletre blitt stadig mer utbredt. Frem til i dag der juletreet for de aller fleste av oss hører julen til.
Gran mest brukt i Norge
Uten tvil er det grantreet som dominerer som juletre i det fleste stuer i Norge. Noen benytter seg av furu som juletre. Forklaringen til hvorfor noen bruker Furu er så enkel at det enkelte steder er det klar dominans av furu i skogene og tilgangen til grantrær knapp eller fraværende, som de sier: «Man tager hvad man haver…»
I og med at vi skriver år 2020, og dette året på mange måter har vært annerledes. Hva med å henge treet horisontalt på veggen?
Uansett, sørg for å ha et tre produsert i Norge av typen ekte tre i din stue eller ditt hjem.
Om du ønsker å ha treet hengende fra taket, stikkende ut fra veggen eller heller den tradisjonelle juletrefotplassering spiller jo ingen rolle. Lag din helt egne julestemning i din stue! Fortsatt god adventstid.
Les også:
-
Aktivitetstips og quiz hver søndag i desember
-
Slik bevarer du juletreet lenge
-
Derfor er ekte juletrær miljøvennlige
Pssst….
På søndag kan du vinne disse fine skogspremiene i Adventsquizen:
> 2 stk. gode spikkekniver
> 1 stk. skogsøks
> 4 stk. solbriller