Kunsten å dyrke vakre juletrær!

Midt i den mest hektiske tida tok Skogselskapet turen til Giskås Øvre (250 moh) i Ogndal og fikk en grundig befaring i de flotte juletre-feltene. Det tok ikke lang tid så var førjulsstemninga på plass. Det er noe med den lukta av ny-hogde edle trær …

Birgit Giskås er 3. generasjons juletredyrker på gården. 4. generasjon er med på salg. Hun har nok fått interessen med både i blodet og i morsmelka da foreldrene Turid og Jostein er lidenskapelig opptatt av å dyrke vakre juletrær. Hvert enkelt tre følges nøye opp og ses på som individer med ulike behov. Trærne overvåkes både når det gjelder sykdommer og insekter, og de skal ha riktig næringstilgang. Hvert år suppleres feltene med 2årige pluggplanter fra ulike sorter og provenienser på det 50 daa store arealet. Normal omløpstid er 8-10 år, mens enkelte trær hogges senere. På den måten har de hele tiden et rikt utvalg i alle fasonger og størrelser!

Jostein Giskås er livsvarig medlem i Skogselskapet og er i ordets rette forstand- skogens mann.  Med egen sag på gården og en stor interesse for treverk har skogressursen vært sentral på gården. En interesse han nok fikk fra sin far. Jostein og Turid planta den første edelgranplanten i utmarka på Giskås i 1968. De første juletrærne ble høstet i ordinære plantefelt, fraktet med en grå Ferguson og solgt på torget på Steinkjer i 1959. De første edelgranene ble solgt i Trondheim i 1978.

Giskås selger sine juletre kun i Trøndelag. I tillegg til de som selges engro, står familien og selger på Steinkjer, på City Syd og Valetinlyst i Trondheim. Ønsker man å hogge juletreet sitt selv, ja så er det også selvhogst på Giskås. I tillegg holder Birgit kurs i kransebinding og selger både kranser og natur-materialer. Edelgransorter som benyttes til pyntegrønt er Nobelgran, Koreana og Veitsji.

I plantasjene rundt gården finnes mange forskjellige sorter. Her kan nevnes vanlig gran, Nordmannsedelgran, Fjelledelgran av ulike sorter og vanlig furu. I nærheten av husa har Skogfrøverket etablert et forsøk av fjelledelgran med materiale som skal inn i det videre avlsarbeidet for juletreproduksjon. Om ikke lenge skal sluttrevisjon gjennomføres og utvalg tas.

Det som er ekstra spennende er at Jostein og Turid høstet frø fra fjelledelgran (proveniens Stange) på egen eiendom tidlig på 70-tallet.  Turid husker veldig godt når de første frøene ble sådd. Pottebrettene ble plassert i fjøset og de var spente på hva som kom opp. Senere var Steinar Fjesme på planteskolen på Skjerdingstad med i foredlingsarbeidet og produserte opp planter fra frøene på Giskås. Nå høstes særs fyldige og flotte Fjelledelgrantrær fra egne frø til de trønderske stuer. Det kan de være stolte av!

Juletre-kunder er som kunder flest, de er krevende. Noen er opptatt fasong, noen av farge, lukt, størrelse, fyldighet, pris osv, osv. Som produsent må man sørge for å ha noe til alle og enhver. Mens vi gikk der og snakka om hvordan vakre juletrær produseres, dura motorsaga jevnt og juletrær ble pakket og klargjort for leveranse neste dag. Tusen takk for oss!

Birgit er forresten Skogselskapets ferskeste medlem 😊

2. og 3. generasjon juletredyrkere på Giskås Øvre.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Trøndelag