Villere og vakrere enn noen gang tidligere – 59* Topptur 2019

 

Tidlig en morgen den 15.mai stod første laget i årets 59*Topptur klare ved startstreken ved Kongsberg Skisenter. Herifra skulle samtlige 130 naturbrukselever fordelt på 18 lag, pluss VIp laget ta fatt på en særdeles spennende og lærerik aktivitetsløype i naturskjønne og kulturhistoriske omgivelser i sølvverkets skoger. Det er rekrutteringsprosjektet Velg Naturbruk, som igjen blir drevet av Skogselskapet i Buskerud, som er primus motor bak dette arrangementet.I dag skulle vi finne ut hvilken skole som var den råeste naturbruksskolen i Viken fylket. Elever fra 6 naturbruksskolen i denne regionen møttes til kamp og var klare for å representere sin skole.

Skolene var:

  • Kongsberg vgs avd Saggernda
  • Buskerud vgs avd Buskerud
  • Tomb vgs
  • Hvam vgs
  • Kalnes vgs
  • Natur vgs

På den nesten 1 mil lange løypa startet lagene med første utfordringen som var presisjonskjøring med lastbærer hos Spiten Skogsdrift og Viken Skog som stod ved bunnen av skiheisen. Her skulle elevene bli utfordret

 

i nøyaktighet med store maskiner, i form av stabling av kubber med nettopp en stor skogsmaskin.

Etter første posten bar det videre til nye høyder bokstavelig talt, de ble «fløyet» opp til toppen av skiheisen i hver sin skiheisstol. Herifra bar det videre på apostlenes hester med flere spennende poster på tur og orden. Post nummer 2 var det Steen & Lund som stod for, her ble lagene testet i 3 ulike oppgaver. Minigraverkjøring, nivellering og steinlegging. Så bar det videre til post 3, der elevene ble møtt av Buskerud Bondelag og et beist av en diger traktor fra John Deere lånt ut fra Felleskjøpet. Her gjaldt det å holde tunga rett i munnen og dirigere pallene med millimeter presisjon.

Så noen få hundre meter lenger uti løypa venta posten til Statskog, her var det beregning som stod for tur. Nå gjaldt det å finne ut hvor mye vann det renner gjennom de kjente vannrennnene i Sølverkets vannanlegg. Deretter møtte elevene de blide menneskene på SOA sin post, her måtte de vise kunnskap i en egen liten kunnskapsløype. I tillegg måtte de vise hvor gode de var til å stable stein i høyden. Dagens rekord var 25 tromlede brosteiner oppå hverandre. Det var imponerende.

Hot, hot, hot var neste post. Her skulle de slå, banke og smi en hestesko hos hovslager Hægstad.

 

 

Nå stod det våte element for tur, nå skulle lagene vise hvor gode de var til å padle kajakk. Lagene ble delt i 2 og måte vise at de klarte å padle over et vann og bytte med resterende lag for at de skulle padle tilbake igjen. Samtlige bortsett fra kun en elev, var ute i kajakken. Enda vannet fortsatt var iskaldt, isen hadde gått i vannet for under 1 uke siden. På bakgrunn av temperaturen var det muligens heller ingen som datt uti.

Så bar det videre gjennom skogen og til post nummer 8 av 10. Her møtte de 3 søte små kalver hos Buskerud Bonde og Småbrukarlag. Hva kunne elevene om kuraser og produksjon av kjøtt? Det var lett å la seg sjarmere og glemme dagens konkurranse når man se å de uskyldige øyene til de flotte dyra.

På den nest siste posten gjaldt det å følge godt med og spenne buen riktig, her var det skyting med pil og bue hos Kongsberg bueklubb. Mange elever som fikk seg en god «aha» opplevelse, om at de å skyte med pil og bue slettes ikke var så enkelt.

Nå var elevene straks i mål, kun en oppgave gjenstod og det var å kløve med hest, det var tydeligvis ikke fult så enkelt som det ser ut til og mange av lagene måtte gruble fælt før de fant løsningen, om de i det hele tatt fant den.

Det var ikke kun elever som konkurrerte, de ble nemlig utfordret av det såkalte ViP-laget. Laget bestod av Helge Nordby, Fylkesmannen i Viken og Oslo (lagleder), og hans kollegaer Otto Galleberg, Trond Løfsgård, i tillegg hadde de god hjelp av Tore Molteberg (Det norske Skogselskap), Halldis Linde Lie (Skogbrukssjef Sigdal), Anton Ole Evju (Felleskjøpet), Haakon Lia Haug (Buskerud Bondelag) og ikke minst Patryck Chasey (Anleggsgartner). Denne gjengen måtte gå akkurat den samme løypen, med akkurat de samme utfordringen. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt.

Klokken begynte å nærme seg 18.00 og det var tid for festmiddagen. Det var ikke en festmiddag av de vanlige, her stod det helgrillet elg på menyen. Det var Skogselskapet som stod for grillingen og fikk bistand av elever fra Kokk og servitørfagselever fra Kongsberg videregående. En nydelig middag, 230 mennesker var samlet rundt matbordene oppe i det frie på Haus Sachsen. En nydelig uteplass med utsikt over store deler av Viken fylket.

Etter maten ønsket rektor, Hanne M. Hagby, velkommen til Kongsberg og ikke minst ønsket hun de 3 beste lagene som skulle videre i kveldens finale masse lykke til.

Nå var det endelig tid for finalen, og de 3 beste lagene stilte seg opp bak knivbukkene sine. Det var Tomb vgs, Buskerud vgs og Kongsberg vgs som hadde hvert sitt lag i finalen. Her fikk lagene oppgaver og utfordringer knyttet til naturbrukspensumet som f eks. kornslag, måling av tømmer, artskunnskap på planter.  I tillegg skulle de holde melkespann, og helt frem til siste oppagave stod det helt likt mellom de 3 lagene, men det på øksekastingen var det til slutt Buskerud vgs som trakk det lengste strået og sikret seg seieren og det gylne gevir. Som er et gjevt vandretrofee som de senere år har hengt trygt på veggen til Kongsberg vgs avd. Saggrenda. Nå var den seiersrekken endelig brutt. Vi er usikre på om det var lærerne eler eleven fra Buskerud som var mest glade for å vinne.

 

Det skal sies at de 3 beste lagene ble godt premiert med gaver som næringen hadde sponset, ingen av de gikk tomhendte hjem. Det var forøvrig Kongsberg vgs avd Saggrenda som kom på 2. plass og Tomb stakk av med 3.plassen.

Det skal forøvrig nevnes at ViPlaget kom på en respektabel 6.plass, det betyr at vi som naturbruksnæring går en lys fremtid i møte og at vi skal og må ta godt vare på våre naturbruksungdommer. Det er skarpe hoder som vi sårt trenger i vår bransje.

Tusen takk til alle organisasjoner og aktører som bidrar til å skape dette ville og fantastiske eventyret. Det er en inspirerende arena, både for elever men også for de som bidrar og ikke minst for de underviser fremtidens arbeidskrefter.

    

Ved premieringen ble det også delt ut Naturbrukstipend på 10.000kr til 2 heldige vinnere. Det er et stipend som går til beste elev. Ikke nødvendigvis til den eleven som har best karakterer, men til den eleven som har vist best fremgang i praktiske fag, samt bidrar til positive holdninger rundt seg. Det er fylkesmannen i Oslo og Viken, Landbruksselskapet i Buskerud og Velg Naturbruk som deler ut denne prisen årlig.

De 2 heldige vinnerne dette året var:

Ester Fagerberg – VG 2 Hest og hovslager (Buskerud vgs)

Andre Fredensborg Wærp – VG 2 Skogbruk (Kongsberg vgs)

Det skal ikke stikkes under en stol at det er en krevende jobb å arrangere dette, og at det koster både blod, svette og tårer. Men, det er en så viktig jobb for naturbruk dens fremtid og videre arbeid forbundet med rekruttering at vi bare MÅ fortsett med dette arbeidet. Jeg håper jeg ser DEG på arrangementet til neste år. Enten som funksjonær, sponsor, gjest, deltaker eller det du mener kan gjøre dette til at 59*Topptur 2020 blir et enda villere og råerere rekrutteringseventyr.

 

Karl Henrik S. Berke

Prosjektleder 59* Topptur / Velg Naturbruk

Skogselskapet i Buskerud

<- Tilbake

Andre nyheter fra Buskerud og Telemark