Økt aktivitet i Hordaland

Skogselskapet Bergen og Hordaland (SBH) øker informasjonsarbeidet i Hordaland. En ny deltidsstilling i SBH og godt samarbeid med Skogselskapet i Sogn og Fjordane vil bidra til dette.

I august 2023 ble Atle Almeland (bildet) ansatt som daglig leder i en 50 prosents stilling og det ble tidlig gjort en styrebeslutning på hvilke områder det skal satses på.
Arbeidet det skal satses mest på er opplysningsvirksomhet mot allmenheten. Målet er økt kunnskap om skogens mangfold og skogens betydning for klima. Skogen som næring er viktig å integrere i denne forståelsen og er en viktig del av budskapet.
Skogeierne er selvfølgelig sentrale i måten de forvalter skogen på. Satsing på økt forståelse for egen skog og det å gjøre riktige veivalg når det gjelder hogst og foryngelse er viktig.

Samarbeid over fylkesgrensen
I tillegg til egen satsing, sam­arbeider Skogselskapet i Bergen og Hordaland med Skogselskapet i Sogn og Fjordane om felles ­prosjekter innenfor dette området. Skogselskapet i Sogn og Fjordane har etablert et godt og effektivt arbeid på denne delen som Hordaland drar nytte av. Høsten 2024 (uke 37) satser vi i fellesskap på skog­dager der tema har hovedvekt på foryngelse og ungskogpleie. Det er viktig å øke motivasjonen for planting og ungskogpleie for å opprettholde og styrke skogbruket på Vestlandet.

Naturskole på Fløien
Skogselskapet i Bergen og Hordaland har i vinter hatt et samarbeid med Fløibanen AS og deres aktivitets­avdeling som holder til på Fløien. Sam­arbeidet har vært naturskole med elever fra 5. til 7. klasse. Naturskolen blir drevet av aktivitetsgruppen til Fløibanen og har ulike tema gjennom året. Vi utarbeidet et fagopplegg for vintersesongen som ble kalt «Natur­skole Vinter». Tema var todelt og i til­legg til generell informasjon om skogens mangfold var hovedtema i del 1 trær, vekst og volum. Del 2 var kløyving av ved, lære å lage bål og varme drikke på bålet. Denne temavariasjonen viste seg å holde oppe motivasjonen i 3,5 timer, som undervisningen varte. Det var stor påmelding til dette arrange­mentet og det ble til sammen holdt 15 skoleskogdager.

Eiendommen på Søfteland
SBH har en skogeiendom på Søfteland i Bjørnafjorden kommune. Det er under utarbeidelse en forvaltningsplan for eiendommen som skal være ferdig utarbeidet i løpet av 2025. Eiendommen har en mangfoldig skog og en lakseelv (Osvassdraget) som slynger seg igjennom eiendommen.
Det er konkrete planer for å legge til rette for allmenheten for økt bruk av eiendommen til friluftsformål. Vi skal også bruke eiendommen mer aktivt i undervisningssammenheng. Det er bevilget midler fra GC Rieber Fondene og Sparebanken Vest som skal del­finansiere opprustningsarbeidet.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Bergen og Hordaland