Skogtunet på Dyrsku´n:  Og bakom synger Ferguson 

Tekst: Line Venn

Skogtunet på Dyrsku´n er blitt en veletablert  møteplass der næringa viser seg frem for nærmere  90.000 besøkende hvert år. Og i år var intet unntak.

På Skogtunet i Seljord denne helgen serverte Skogselskapet i Telemark i samarbeid med Det norske Skogselskap bålkaffe og tilbød en god atmosfære for å ta en pust i bakken. Sammen med Foods of Norway ble det også grillet gris som var fôret opp på fôr basert på flis, det vil si proteiner fra gjæret sukker som stammer fra flis. Et forskningsprosjekt senterleder for Foods of Norway ved NMBU, Margareth Øverland har hatt ansvar for. På Dyrsku´n stilte Stipendiat i Foods of Norway, Ingrid Marie Håkanåsen og informerte om prosjektet til gjestene på tunet som fikk servert smakebiter i lompe av Skogselskapsansatte sammen med velvillige innleide skogfagstudenter fra NMBU.

Bygde stavkirke
Studentene fikk også kjørt seg i plankehyttebyggingen med den yngre garden av gjester. Noe som så ut til å motivere kreativiteten. Resultatet ble en «moderne» stavkirke, som gled rett inn i Telemarks-arkitekturens tradisjoner. Lystig musikk til arbeidet fikk de også fra nabostanden som kontinuerlig sang om sin «Ferguson».

Gammel brannbil
Underholdning stod også Skogbrand for på stand med medbragt brannbil, som tiltrakk  seg mange interesserte. Lørdag ble det dessuten vist drop av vann fra helikopter i åsene bak, en regissert oppvisning i hvordan skogbrann-mannskapet har arbeidet (på spreng) i sommer. Skogbrand utstedte dessuten Skogens brannvokter –sertifikater til 800 barn i løpet av helgen.
På stands på rekke og rad, i den faste innretningen som er med å ramme inn tunet, var naturlig nok AT Skog på plass, sammen med Velg Skog og Høyskolen i Bø som nå blir universitet (slik høyskolemiljøene for øvrig gjør rundt i landet i høst). Disse kunne by på naturquiz.  Og Søve videregående skole stilte med sin skogklasse VG2, med 17 dedikerte elever hvorav ni jenter.

Antall kubikk i lassbærer´n?
Tett på matserveringen stod Komatsu med en lassbærer full av tømmer og det betimelige quiz-spørsmålet (i samarbeid med AT Skog): Hvor mange kubikk tømmer tror du denne rommer? Men selv uten faner og vimpler fikk Komatsus representant ustanselig henvendelser fra publikum om utstyr og maskiner. De andre store maskinleverandørene var samlet på en annen del av Dyrsku-området sammen med andre leverandører av diverse utstyr. Det riktige svaret på tømmerlasset var forøvrig: 25,07 m3, med en totalvekt på nesten 47 tonn (inkludert lassbæreren).

Ved «inngangen» til Skogtunet ble publikum møtt av Norgesplanter med brett med skogplanter og informasjon om planting. Samt en stabel med Norsk Skogbruk som fikk pryde det faste innslaget, den både kunstneriske og praktiske innretningen av massivtre. Og selv om denne ble brukt av mange til å sitte ned og ta en matbit på, skapte det i seg selv en inngang til å bli litt kjent med skognæringen og å snakke med noen av våre skogrepresentanter på tunet. Mange hadde bare et perifert forhold til skogbruk. Men de tok gjerne med seg Norsk Skogbruk og en liten skogprat før de hastet videre for å se på maskiner, håndverk, mat og ikke minst dyr.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet