Skogens Vokter

[av_one_half first min_height=» vertical_alignment=» space=» row_boxshadow=» row_boxshadow_color=» row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=» margin=’0px’ mobile_breaking=» border=» border_color=» radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=» column_boxshadow_color=» column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=» background_gradient_color1=» background_gradient_color2=» background_gradient_direction=’vertical’ src=» background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=» highlight_size=» animation=» link=» linktarget=» link_hover=» title_attr=» alt_attr=» mobile_display=» id=» custom_class=» aria_label=» av_uid=»]

[av_textblock size=» av-medium-font-size=» av-small-font-size=» av-mini-font-size=» font_color=» color=» id=» custom_class=» av_uid=’av-kgh0z9vt’ admin_preview_bg=»]
Målet med dette prosjektet er å øke kompetansen og forståelsen hos barn og unge for betydningen av aktiv skogforvaltning. Dette skal gjøres ved å utvikle et konsept med kunnskapsbasert quiz og aktiviteter som skal gjennomføres på arenaer hvor barn og unge samles.
I prosjektet er det utviklet og produsert en natursti som består av 15 poster med spørsmål og svaralternativer.

Vi har så langt testet ut naturstien for 5.trinn i ved en rekke skoler i Oslo. Det ser ut til at vi har truffet aldersgruppen godt med hensyn til faglig innhold. Vi observerer stor entusiasme fra elevene og mange dirrer av spenning når vi går gjennom fasit og elevene tildeler seg selv poeng.

Det vi legger vekt på er følgende temaer:

 • Hvordan vokser trærne (f. eks gran eller furu).
 • Hva ”spiser” trærne?
 • Hva puster trærne ut?
 • Hva brukes trærne til?
 • Hvordan får vi ny skog?
 • Hvem lever i skogen: Pattedyr, fugler, insekter.

Ideen er at opplegget kan brukes i mange sammenhenger, det være seg større arrangementer hvor vi treffer barn i følge med foreldre. Dette har vi ikke fått testet ut i år pga korona. Med et redusert antall spørsmål kan naturstien brukes på pop-up-arrangementer ved typiske utfartssteder.

Opplegg for ungdom kommer
Skogens Vokter godt egnet for skoleskogdager for elever i alderen 10-12 år. Vi vil etterhvert også utvikle natursti/quiz for elever i ungdomsskolealder.

Når vi innleder til naturstien fokuserer vi på skogen som bærekraftig kilde til fornybart råstoff for et bredt spekter av produkter. I tillegg framhever vi skogen som leveområde for planter og dyr og som et viktig sted å oppholde seg for lek og friluftsliv.
[/av_textblock]

[/av_one_half][av_one_half min_height=» vertical_alignment=» space=» row_boxshadow=» row_boxshadow_color=» row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=» margin=’0px’ mobile_breaking=» border=» border_color=» radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=» column_boxshadow_color=» column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=» background_gradient_color1=» background_gradient_color2=» background_gradient_direction=’vertical’ src=» background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=» highlight_size=» animation=» link=» linktarget=» link_hover=» title_attr=» alt_attr=» mobile_display=» id=» custom_class=» aria_label=» av_uid=»]

[av_image src=’https://skogselskapet.no/wp-content/uploads/2020/10/skogens-vokter-logo-300×204.jpg’ attachment=’8435′ attachment_size=’medium’ copyright=» caption=» styling=» align=’center’ font_size=» overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=» appearance=» lazy_loading=’disabled’ link=» target=» title_attr=» alt_attr=» id=» custom_class=» av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kgh11kkh’ admin_preview_bg=»][/av_image]

[av_hr class=’default’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=» custom_icon_color=» av-desktop-hide=» av-medium-hide=» av-small-hide=» av-mini-hide=» id=» custom_class=» av_uid=»]

[av_textblock size=» av-medium-font-size=» av-small-font-size=» av-mini-font-size=» font_color=» color=» id=» custom_class=» av_uid=’av-kgh10m2v’ admin_preview_bg=»]
Bakgrunn og forutsetninger:

 • Skogselskapet oppfatter det slik at det i dagens samfunn er generell lav kompetanse og forståelse for skogens kretsløp og dens betydning som næringsvei, for klima og for folkehelse.
 • Skogselskapet har i over 100 år drevet med aktiviteter, informasjon og kompetanseheving om skogbruk og forvaltning til barn og unge gjennom skole og ved ulike arrangementer.
 • I den tiden da skogen var en av Norges viktigste naturressurser var skogskjøtsel og skogplanting prioriterte områder. Grunnet industrialisering, befolkningsøkning, økt forbruk og klimaendringer er det, etter Skogselskapets oppfatning, i enda større grad viktig å øke kompetanse og forståelse for skogens rolle og muligheter.
 • Skogselskapet er overbevist om at effekten av å gjennomføre motiverende aktiviteter og konkurranser gir økt interesse, kompetanse og forståelse for skogen. Dette er viktig for å sikre fremtidig forvaltning av norske skoger til det beste for klimaet, som næringsvei og for folkehelse.
 • Dette etter mottoet:
  Lær barna om skogen og gjør de trygge i skogen. Da blir de glad i skogen og forstår betydningen av aktiv forvaltning. Så tar de også vare på den!

[/av_textblock]

[/av_one_half]

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet