Medlemstur til Skogplanter Øst-Norge

Skogselskapet i Oslo og Akershus inviterte til medlemstur for å besøke planteskolen «vår» på Biri. 31. oktober ble 20 medlemmer med på dagstur til Norges største og mest avanserte planteskole – Skogplanter Øst-Norge AS.

Eleonora Høst
Eleonora Høst, og noen millioner mikroplanter

Vel fremme på planteskolen ble vi ønsket velkommen av dyrkningsleder Eleonora Høst. Hun forklarte blant annet om mikroplanter, og hvordan overgangen til å la granfrø spire i mikrobrett har gjort det mulig å doble produksjonen av skogplanter. Vi fikk også se hele produksjonslinjen, med fascinerende avanserte maskiner som sår, prikler og behandler plantene med voks.

Ola Gram Dælen fra Skogselskapet i Oppland deltok også i omvisningen. Han ga oss en grand tour av de nye produksjonslokalene i massivtre og forklarte om byggeprosessen. I anbudsrunden var de ulike tilbyderne ganske frie til å bestemme hvordan de ville løse planteskolens behov og kunne velge byggløsninger tilpasset deres konstruksjonsmateriale. På den måten ble løsningen med massivtre faktisk billigere enn en mer tradisjonell konstruksjon i stål og betong.

Et annet nytt tilskudd på planteskolen er Skogfrøverkets foredlingssenter for skogplanter. Dette skal bidra i jobben med å lage det beste frø- og plantematerialet, tilpasset fremtidens klima. Podingene ser merkelige ut, men skal visstnok gi frø av høyeste kvalitet.

Før vi forlot Biri dro vi opp til Honne for en bedre middag, som seg hør og bør.

Skogselskapet i Oslo og Akershus har en lang historie som leverandør av skogplanter. Vi eier 42,9% av Skogplanter Øst-Norge AS, sammen med Skogselskapet i Oppland som eier resten av selskapet. Mer informasjon om planteskolen finner du på www.skogplanter.no.

<- Tilbake

Andre nyheter fra Oslo og Akershus