Nå stiger det opp hvit røyk av pipa…

I motsetningen til den kjente pipa til det sixtinske kapell i Vatikanstaten, der den hvite røyken som stiger opp signaliserer at en ny pave har blitt valgt. Det hadde heldigvis ikke blitt valgt ny leder hos oss i denne omgang, men vår nyeste stolthet ble innviet og det førte til at hvit røyk steg opp til himmels gjennom den kult dekorerte pipa. Skogselskapet i Buskerud og Telemark som er eier av Norgesplanter AS (Skogplantskole) skal nå fyre opp drivhus og kontorbygg med et splitter nytt og moderne flisfyringsanlegg. Dette ble seg som hør og bør innviet med brask og bram den 7.februar.2020.

I forkant av av åpningen av anlegget hadde vi invitert til et åpent faglig arrangement for de som ønsket å lære mer om bioenergi, dette ble gjort i samarbeid med Innovasjon Norge og Øvre Eiker Bondelag. Foredragsholderne var en kjent person fra egne rekker i Skogselskapet (Oslo og Akershus), Håvard Midtskogen. Over 60 mennesker valgt å bli med, tross at vi snakker fredagsettermiddag og i hard konkurranse med taco og familietid. Noe vi er svært fornøyd med.

Deltakerne på kurset fikk en grundig og god innføring i bioenergiens verden, eller la oss kalle det et eget univers. De som i forkant har vært på tanken om å investere i et gårdsvarmeanlegg ble gjort tydelig oppmerksom på eventuelle fallgruver, støtteordninger med mer. Vi har allerede rukket å motta svært mange hyggelige tilbakemeldinger på den faglige delen av dagen også.

Senere på ettermiddagen var det så duket for åpningen av vårt eget anlegg, som har vært godt planlagt med vår leverandør (ETA) i over 1 års tid. Endelig var det tid for å åpne anlegget offisielt, og den æren var det ordfører i Øvre Eiker, Knut Kvale, som fikk. I sin åpningstale ga han honnør for den verdifulle satsingen vi her gjør ved å fornye oss til det grønne, samt å sikre planteskolen tilstedeværelse i «Buskerudregionen» med tanke på skogbruket.Sist, men ikke minst bidrar det til å ivareta verdifulle arbeidsplasser i kommunen, la ordfører Kvale til.

Etter at snora ble brent av med en propranbrenner som skulle demonstrere «ut med fossilt og inn med det grønne» kunne deltakere beskue både anlegget og utstillere. Vi hadde arrangert et lite bioenergitun der flere leverandører av bioenergi visteg frem sine muligheter og løsninger til fremtidige kjøpere/innehavere av bioenerganlegg.

Foto: Jan Rassmussen

Deltakerne fikk se og oppleve et beist av en lastbil med en påmontert flishugger, denne kunne flise opp 5 kbm tømmer i løpet av svært kort tid. En råskap av krefter.

Det var naturligvis også god til til prat, hygge og mat. Flere ble med oss til langt utpå. Takk til våre gjester, utstillere og bidragsytere.

Fakta om flisfyringsanlegget vårt:

  • Utbygger/leverandør: ETA Norge
  • Størrelse på kjele: 750KW (+10%)
  • Solceller: 16 solcellepanell – 7,5KW
  • Erstatter opp mot 65.000 olje

<- Tilbake

Andre nyheter fra Buskerud og Telemark