Om juletreets posisjon

Folk gjør mye rart. Blant annet trekker vi trær inn i stua ved juletider, henger på pynt og går rundt dem i sirkler mens vi synger julesanger. Kanskje til glede for de insektene som har blitt med treet inn.

For oss som vokste opp på 60-tallet er julemarsipan i september og ferdig pyntede juletrær i oktober en vederstyggelighet. Jula startet tidligst på lille julaften den gangen. Nå for tiden starter juletrehogsten i oktober for å sørge for pynt til hoteller og restauranter i julebordsesongen.

Jul på handelsstandens betingelser er ikke noe nytt, men vi bør vel være tilbakeholdne med ekstravagant julefeiring på kreditt. Men et ekte juletre bør vi kunne unne oss for tradisjonens skyld. Enten vi velger oss et hyperperfekt juletre av SoMe-klasse eller vi finner den stille, rolige og enkle julestemningen i en bustete liten granbusk?

Et tre som er båret ut av skogen på nysnø etter en kopp varmende kakao? Ta deg tid til å oppsøke en juletreprodusent som tilbyr selvhogst av juletre, dem finnes det mange av rundt omkring, og la julestemningen krype inn i bevisstheten.

Men så var det disse insektene som blir med treet inn. Edderkopper og midd, bladlus, møll og larver i stort antall vekkes til live når temperaturen stiger og insektene begynner å utforske sine nye og ukjente omgivelser. De som kan fly havner gjerne i en vinduskarm, de øvrige blir i treet eller treets nærmeste omgivelser. Ta vel imot dine nye gjester, de er ufarlige og et tegn på at juletreet ditt har vokst i friske omgivelser!

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet