Skirenn og folkefest i Holmenkollen nasjonalanlegg

– en arena hvor Skogselskapet trives godt. Holmenkollen Skiskytterfest ble i 2017 arrangert 17.-19. mars.

Dette er et årlig, internasjonalt skiskytterarrangement som består av tre konkurransedager med sprint, jaktstart og fellesstart for kvinner og menn. Det inngår som en del av den årlige verdensomfattende BMW IBU Biathlon World Cup. Skogselskapet stilte med fire voksne og to yngre representanter. Med lavvo, bål, reinskinn, skaukaffe, toddy, mini-bioenergianlegg og natursti sørget Skogselskapet for en svært populær skogsarena for publikum.

Holmenkollen Skiskytterfest er mye mer enn bare skirenn. Det er alltid ventetid før og mellom rennene, mange nysgjerrige mennesker og derfor en enestående arena for å snakke om skogens mangesidige betydning. Grankvisten som har fast plass i tuten på svartkjelen blir flittig kommentert og gir inngang til samtale om trærne som kinderegg: ikke bare renser de kaffegruten, de renser også luften vår, vannet vårt og sinnet vårt. Forståelsen om at alt dette skjer fordi vi har trær i vekst er lett å bli enige om og videre at vi må plante mer, hugge mer og bruke mer trevirke er også forståelig.

Skogen som arena for idrett, rekreasjon og friluftsliv er åpenbar for publikum på skirenn. At aktiv skogforvaltning er avgjørende for samspillet mellom bruk og næring er noe folk flest ikke har noe særlig bevissthet om.  At det ikke snør skiløyper vet vi, men at de fleste skiløyper er lagt på skogsbilveier eller i tilrettelagte traseer er ikke så godt kjent.

At de fleste skogsbilveier er anlagt og blir vedlikehold primært for tømmertransport er underkommunisert – samtidig som de samme skogsbilveiene er landets mest benyttede tur- og treningsarenaer. Gode samtaler og kunnskapsformidling om dette gir bedre forståelse for avhengighetsforholdet, er med på å dempe ulike interesse- og bruker-konflikter og ikke minst bidrar til å finne løsninger både på kort og lang sikt.

Med praktisk bruk og fremvisning av bioenergi-produksjon samt gode samtaler om skogforvaltning ble årets Skiskytterfest i Holmenkollen mye mer enn bare skirenn. For øvrig ble det en seier til Tiril Eckhoff og en seier og en tredjeplass til  Johannes Thingnes Bø.

Se svar på natursti her

 

<- Tilbake

Andre nyheter fra Skogselskapet